STŘÍPKY Z ERASMU_1. ČÁST_80 DNÍ V NÎMES
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
Jsme moc rádi a hrdí na to, že naši studenti mohou díky programu Erasmus+ studovat, poznávat a žít ve Francii po dobu 3 měsíců na partnerském gymnáziu - lycée Albert Camus. A jak se měly Dory s Viky, které se minulý týden z tohoto pobytu vrátily, vám přiblíží následující řádky:
Coucou, ça va ?
Aneb když jedete na Erasmus do Francie vystavět své jazykové schopnosti do nedosažitelných výšin (ale nakonec to jediné, co celé tři měsíce používáte v konverzaci je kukání:))
S touto krásnou iluzí jsme se na začátku března vypravily do Nîmes, jihofrancouzského města severozápadně od Marseille. Malebné městečko, kde na každém kroku jen tak mimochodem zakopáváte o antické památky staré nejméně dva tisíce let, nás přivítalo s otevřenou náručí, stejně jako naše francouzské rodiny. Školní docházka na lycée Albert Camus byla v našem podání samozřejmě velmi poctivá a také časově náročná, francouzské školství Vám totiž ani nedává jinou možnost než některé dny vyjít ze školy ne dříve než v šest hodin večer. Vyzkoušely jsme si spoustu speciálních předmětů, se kterými se běžně na gymnáziích v Česku tolik nesetkáme: filozofii, ekonomii či geopolitiku. Způsob, jakým školství ve Francii funguje nás často nutil s láskou vzpomínat na český školní systém, a obecně českou zemi. Díky Erasmu se z nás staly zaryté vlastenky:)
Kromě toho, že jsme si na vlastní kůži vyzkoušely francouzskou výuku, jsme měly možnost objevovat krásy regionu Occitanie v doprovodu našich rodin či dokonce jedné menší skupiny českých kolonizátorů (v podobě českých studentů z gymnázia). Naše výlety velmi často mířily směrem k moři nebo do nedaleké oblasti Camargue a naprosto okouzlující Provence. Nechyběly ani průzkumy pitoreskních měst a městeček, o které na jihu Francie není nouze. A jelikož jsme na tři měsíce zakotvily v zemi gastronomie, pořádný kulinářský zážitek nesměl chybět – ochutnaly jsme vše od klasických croissantů, žabiček a šnečků, až po místní speciality jako brandade (rybí pomazánka) či tapenade (pomazánka z oliv).
I přes některé trampoty a nepříjemnosti jsme si pobyt užily, poznaly jsme spoustu úžasných lidí, dobře jsme se napáply, zavýletily a okusily pravý francouzský život. Jestli uvažujete nad přihlašováním k podobné zkušenosti, vůbec neváhejte a pojďte do toho:)
Pac a bisous! Viki Bernatová (3.A) a Dory Lennerová (SpB)