Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

ČESKÉ SEKCE VE FRANCII OČIMA ABSOLVENTA A BÝVALÉHO STUDENTA BIGY

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

2 fotografie

Program českých sekcí ve Francii funguje více než 100let. Čeští studenti po absolvování  výběrového řízení mohou své studium přenést z Brna do Dijonu nebo Nîmes, ve Francii odmaturovat a strávit tak střední školu ve francouzském vzdělávacím systému. Jak toto studium hodnotí první student z Bigy, Jakub Kisely, si můžete přečíst v následujícím článku: 

To, že mi odjezd do Francie změní život, jsem věděl od prvního momentu, kdy jsem se pro Českou sekci v Dijonu rozhodl. Jak razantně se tak stane a to, že se bude jednat o jedno z nejlepších rozhodnutí v mém dosavadním životě, jsem ale opravdu netušil. Poprvé jsem o Českých sekcích ve Francii slyšel v hodině francouzštiny, když nám přišla tento unikátní projekt odprezentovat jedna z jeho bývalých studentek. Už během poutavé prezentace jsem se nemohl ubránit dojmu, že studium v Dijonu bude pro mě to pravé.

Princip studia v Dijonu a Nîmes v rámci Českých sekcí ve Francii je jednoduchý: deset studentů devátých ročníků základních škol či prvních ročníků škol středních (a jejich ekvivalentů na šestiletých a osmiletých gymnáziích) je každoročně vybráno k účasti v nyní již stoletém projektu na základě dvoukolového přijímacího řízení. Tito studenti poté odjíždějí studovat na jedno ze dvou francouzských lyceí, a to na celé tři roky. Dívkám se nabízí možnost odjet studovat na dívčí sekci na Daudetově lyceu v Nîmes, nebo na smíšenou sekci na Carnotově lyceu v Dijonu. Chlapcům zbývá bohužel jen dijonská sekce, kde se ale každoročně nabízí o dvě místa více než v Nîmes. Během tří let, které jsou zároveň tři roky francouzského středního vzdělávání, se studenti připravují na složení plnohodnotné francouzské maturity, zlepšují si francouzštinu a objevují krásy Francie.

Život na lyceu ve Francii může v mnohých vzbuzovat strach a jinak tomu nebylo ani v mém případě, a právě proto jsem byl nadšený, když jsem v Dijonu objevil skupinu úžasných lidí, kteří mě neváhali podpořit za každých okolností i v těch těžších chvílích, které mohou přijít. Stali se mou druhou rodinou. Do České republiky se zároveň vracíme na každé prázdniny, které trvají dva týdny a začínají po každých šesti týdnech strávených ve školních lavicích. Skvělý kolektiv, ze kterého zůstávají přátelství i po skončení pobytu na lyceu, a časté návraty do Čech dělají ze studia na České sekci zážitek, na který se vzpomíná s radostí. S radostí se vzpomíná také na nespočet příběhů a historek, které vznikají na internátu, kde bydlí všichni studenti přes týden a kde se i přes přísná pravidla vlastní francouzskému školství dá žít. Víkendy trávíme u hostitelských rodin, což dodává celému pobytu novou dimenzi a umožňuje studentům poznávat francouzský každodenní život. V těchto podmínkách mně osobně utekly mé tři roky na francouzské střední škole nevídanou rychlostí, a nejen proto jsem se rozhodl pokračovat ve studiích na univerzitě právě v této zemi.

Bylo mi velkou ctí reprezentovat BiGy jakožto první student této školy na České sekci ve Francii a doporučil bych tento projekt každému nadšenci do francouzštiny, který se nebojí výzev. I když je odjezd na tři roky do Francie nelehkým rozhodnutím, které může doprovázet množství otazníků a obav, jsem si jist, že ti, kteří se pro něj rozhodnou, nebudou litovat a bude pro ně jen velkým přínosem.

Jakub Kisely, v současné době student lékařské fakulty na Sorboně v Paříži

Zařazeno v kategoriích:

Maturita
Jazykové zkoušky
Francouzský jazyk
Úspěchy
Zahraniční spolupráce
Správní zaměstnanci
Učitelé
Absolventi
Žáci

Virtuální prohlídka