Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Fotogalerie 2011/2012

Korespondenční seminář z informatiky

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Vojtěch Maša

 – 
2 fotografie

KSI, neboli Korespondenční Seminář z Informatiky, je celoroční soutěž pro středoškoláky z České i Slovenské republiky organizovaná studenty Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Cílem semináře je seznámit řešitele se zajímavými oblastmi informatiky a procvičit programátorské a matematické myšlení.

Jak seminář probíhá?

Každý ročník semináře se skládá z pěti tematických sad. Sada vždy začíná úvodním povídáním, ve kterém vás, řešitele, uvedeme do tématu, vysvětlíme základní myšlenky, pojmy a triky. Následují soutěžní úlohy různého charakteru, na jejichž vyřešení a sepsání řešení máte zhruba jeden měsíc. Zatímco nejjednodušší úlohy by po přečtení úvodního povídání neměly dělat problémy ani úplným začátečníkům, nad tou nejtěžší se může zapotit i ostřílený řešitel programátorských soutěží.

Zadání je zveřejňováno na webových stránkách soutěže a řešitelům je zasíláme i poštou. Odevzdávání úloh a další komunikace pak probíhá přes webový systém. Po termínu odevzdání jsou řešení opravena, ohodnocena a okomentována. Po vyhodnocení poslední sady úloh jsou nejúspěšnější řešitelé pozváni na týdenní soustředění. Úspěšní řešitelé semináře (ti, kteří dosáhnou alespoň 60 % celkového počtu bodů) jsou zároveň přijati na Fakultu informatiky MU bez přijímacích zkoušek.

Jaké mám očekávat úlohy?

Vaším úkolem ve většině úloh bude řešení algoritmického či programátorského problému. Nikdy ale nebudete potřebovat znát nějaký konkrétní programovací jazyk; naopak, někdy vám poskytneme prostředky pro řešení sami;  budou i překvapivé nebo netradiční.

Některé z našich úloh mohou být složité nebo pracné, i když s dobrým nápadem se většinou dají vyřešit rychle a elegantně. Není třeba vyřešit všechny úlohy sady.  pošlete, co vyřešíte, zbytek si po uzavření sady můžete přečíst ve vzorovém řešení. Také není nutné, abyste měli úlohu kompletně dořešenou. I pokud máte jen nějaké nápady co s ní, napište nám je a my vaši snahu určitě oceníme.

Proč se účastnit?

  • Procvičíte si své schopnosti, logické a abstraktní myšlení. Získáte nové znalosti a naučíte se nové algoritmy běžně používané v každodenní programátorské praxi.
  • Naučíte se své myšlenky jasně formulovat a srozumitelně vyjadřovat
  • Připravíte se lépe na matematickou olympiádu kategorie P a jiné soutěže. Trénink je základ úspěchu!
  • Přiblíží se vám látka vyučovaná na vysokých školách. Budete schopni se lépe rozhodnout, co chcete studovat, a pokud se rozhodnete pro informatiku, získáte mírný náskok na své budoucí spolužáky
  • Budete-li patřit mezi úspěšné řešitele, budete přijati na Fakultu informatiky MU bez přijímacích zkoušek
  • A hlavně,... když budete svědomitě řešit, jistě vás nemine odměna v podobě týdenního soustředění

V čem spočívá soustředění?

Po vyhodnocení poslední sady jsou úspěšní řešitelé semináře pozvání na týdenní soustředění K-SCUK, které je společné pro KSI a ekologický seminář KEKS. Náplní soustředění je jak odborný program, kdy se opět naučíte něco nového z informatiky, tak doprovodný zážitkový program. Odborný program se skládá ze zajímavých přednášek, které jdou nad rámec běžné výuky na školách. Cílem není nahrazovat klasickou výuku, ale spíše inspirovat, ukázat netradiční směry. Doprovodný program spočívá v tematicky laděných hrách a programech (mezi organizátory jsou například někteří orgové her Tmou a Exit. Důležitá role soustředění je setkání. Setkání s dalšími lidmi, kteří mají podobné zájmy. A také setkání s organizátory, kteří vám mohou poskytnout zajímavé pohledy do zákulisí vysoké školy.

Existují i jiné podobné semináře?

Podobných seminářů a soutěží je několik. V České republice je KSI nejvíce podobný seminář KSP (Korespondenční seminář z programování). Na Slovensku je známý stejnojmenný seminář KSP. Soutěží s podobných charakterem úloh je matematická olympiáda – kategorie P.

Více na webových stránkách KSI.

(text je převzat z webu soutěže KSI a upraven)
 

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Informatika a výpočetní technika

Virtuální prohlídka