Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projektové setkání Erasmus+ Gene Editing by Crispr-Cas9 v Istanbulu

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

16 fotografií

Na přelomu dubna a května jsme se v Istanbulu zúčastnili projektového setkání projektu Gene Editing by Crispr-Cas9, financovaného z programu ERASMUS+ KA1. Projekt měl za úkol odhalit geneticky modifikované suroviny ve volně prodejných produktech. Prodej a pěstování GM potravin je v EU přísně regulováno a experiment měl prověřit několik produktů prodávaných v Německu, Turecku a USA.

strana 1 / 2

Naši žáci spolupracovali s tureckými a německými mentory a společně celý projekt koordinovali. Během experimentu jsme ze vzorků nejprve izolovali DNA, poté ji pomocí metody PCR namnožili.  S použitím gelové elektroforézy bylo možno určit, zda jsou ve vzorcích přítomny promotor a regulátor, které se asi v 70% genových manipulací používají pro ohraničení cizorodého genu a zjistit tak, jestli daná potravina obsahuje suroviny takto modifikované. Experiment byl úspěšný, avšak odhalil mnoho GM surovin v produktech, které tyto modifikace obsahovat neměly. 

Laboratorní workshop s námi absolvovali studenti a učitelé z místních tureckých škol, z hostitelské Koč School, Thisted Gymnázia v Dánsku, účastníci ze Slovenska, Litvy, Řecka. Komunikačním jazykem projektu je angličtina, ale kvůli místním studentům a učitelům vše probíhalo současně i v turečtině. Studenti i učitelé pracovali společně v malých mezinárodních týmech. 

Po ukončení laboratorního workshopu jsme se vydali na dvoudenní prohlídku Istanbulu a jeho památek. Istanbul je největší metropolí v okruhu od Karáčí až po New York a je toho zde opravdu mnoho k vidění.

Nakonec jsme ještě celý jeden den připravovali podklady k experimentu, který nás čeká příště. 

Další projektové setkání se bude konat v prvním týdnu října 2023 ve Vilniusu a naváže na předchozí setkání v Istanbulu. Během tohoto laboratorního workshopu budeme pomocí metody CRISPR stříhat ve specifickém místě bakteriální plazmid a také se ho pokusíme sekvenovat.  

Děkujeme za účast a výbornou reprezentaci školy studentům SpA Aničce Balíkové, Tomáši Juráskovi a Viktoru Kanclerovi. Jejich zpětné vazby a fotky ze setkání se zde objeví již brzy. 

Text V. Kanclera upravila K. Krumpholcová

 

 

 

Přílohy

 zpětná vazba Anna Balíková [16 kB]

Zařazeno v kategoriích:

Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2022
Biologie

Virtuální prohlídka