Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Dnes jsme vysadili 37 ovocných stromů v krajině u Mikulova!

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Titulní obrázek článku
 – 

Zaregistrovali jste, že se do zemědělské krajiny vrací stromy? Pravda, ne všude a ne moc rychle, ale na Mikulovsku se Okrašlovací spolek Mikulov snaží iniciovat postupnou obnovu obecních cest (nyní většinou rozoraných, začleněných do větších obdělávaných celků) a vysazovat do těchto míst ovocná stromořadí. My jsme měli možnost s jednou takovou akcí pomoci.

Skupina 10 studentů ve složení Vojta (OkB), Šimon (4. C), Anička a Áďa (2. B), Jana, Petra a Anička (2. A) a Tibor, Josef a Marek (1. B) se v mém doprovodu vydala ráno na cestu z Brna. Za Mikulovem u staré cihelny nás čekala paní Prokešová z CHKO Pálava a Okrašlovacího spolku Mikulov se svými kolegy, rýči, stromy, buchary, sloupky a kolíky. Na začátku nám vysvětlili, proč to vlastně všechno děláme, pak jak budeme postupovat a hned jsme se pustili do práce. V kolíky označených místech jsme kopali jámy o průměru cca 60 cm a hloubce 50 cm. Pak nám paní Prokešová vysvětlila jak strom ošetřit před výsadbou, jak ho umístit – pozor na místo roubování!, jak kotvit, jak zasypat, proč vytvořit zálivkovou jámu a zase jsme se pustili do práce.

Všech 37 stromů (vysokokmeny švestek, jabloní a třešní) jsme úspěšně zasadili i jsme k nim zatloukli sloupky. Vyvázat ke sloupkům a zabezpečit oplocením už museli stromky členové Okrašlovacího spolku Mikulov sami, protože my jsme pospíchali na autobus. Před odjezdem nás ale ještě čekalo velmi příjemné občerstvení v podobě pikantní čočkové polévky. A pak už jsme se unavení a spokojení vraceli do Brna.

Přidáte se někdo příště?  Pokud máte chuť se k podobné akci přidat, tak se mi hlaste :-) 

 K. Krumpholcová  

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=566391264162453&id=395508024584112

 

Zařazeno v kategoriích:

Biologie

Virtuální prohlídka