Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Comenius – přípravná návštěva k projektu – Vilnius

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
17 fotografií

Ve dnech 17. – 20. října 2012 jsme se setkali s kolegy z devíti evropských škol na přípravné návštěvě k projektu Comenius Partnerství škol na Vilniuas Jezuitu Gimnazija v Litevském Vilniusu. Zástupci škol z Levoči (Slovensko), Miskolce (Maďarsko), Vídně (Rakousko), Evreux (Francie), Hamburgu, Pforzheimu (Německo), Granady (Španělsko), Brna a Vilniusu v následujících dnech společně pracovali na žádosti o grant pro další Comenius projekt.

strana 1 / 2

Projekt nese název "European Challenges in Innovative Research Diagnostic Methods in Life Sciences" a bude zaměřený na diagnostické metody využitelné ve zdravotnických, environmentálních a potravinářských technologiích. Cílem projektu bude vytvořit výukové moduly s inovativními experimenty pro diagnostiku a vyhodnotit je během laboratorních workshopů. Moduly budou přeloženy do jazayků účastníků projektu a prezentovány prostřednictvím platformy vytvořené na síti speciálně pro tento projekt, což umožní snadnou dosažitelnost výstupů pro zájemce z jiných evropských škol.


Žádost o grant na dvouletý projekt, kterou jsme během přípravného setkání vytvořili, obsahuje časový rozvrh dílčích aktivit, dohodli jsme místa a termíny konání jednotlivých učitelských a studentsko-učitelských projektových setkání. Shodli jsme se na pokračování v osvědčeném systému studentského mentoringu, do kterého se zapojí všechny zúčastněné školy. Novinkou bude širší podpora samostatných aktivit studentů – kromě mentorského týmu se do hodnocení aktivit projektového setkání zapojí další studentské týmy, bude probíhat panelová diskuse, a to tak, aby měly možnost zapojit se do těchto dílčích aktivit během jednoho setkání všechny partnerské školy.


Práce na přípravě žádosti probíhala velice efektivně, takže jsme mohli poznat i něco málo z historie a kultury Litvy, seznámili jsme se s historií a architekturou Vilniusu – hlavního evropského města kultury r. 2009, ochutnali jsme místní speciality a podívali se na krásné místo za městem – k jezeru a hradu Trakai nedaleko metropole.


Velkým zážitkem byla pro všechny návštěva provozu biotechnologické firmy Thermo Fischer, jejíž pobočka ve Vilniusu patří k těm nejmodernějším v Evropě.


Během setkání se nám podařilo vytvořit velice kvalitní žádost, prostředí hostitelské školy nám skýtalo příjemné a pohostinné zázemí, organizace byla perfektní, počasí nám přálo, sluníčko svítilo a podzimem zbarvená krajina kolem Vilniusu nám nabízela krásné obrazy – prostě přípravné setkání se vydařilo. Organizátorům jsme srdečně poděkovali za perfektně připravenou akci.


Doufáme, že spolupráce s osvědčenými projektovými partnery bude moci pokračovat, že naše žádost bude úspěšná a získáme grant na tento projekt, navazující na předchozí Comenius projekty. Těšíme se na to, že budeme nadále součástí velké Comenius rodiny a budeme mít možnost se společně potkávat během projektu, který by měl probíhat v letech 2013-2015.


K. Krumpholcová

      

Zařazeno v kategoriích:

Zahraniční spolupráce
Biologie

Virtuální prohlídka