Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Internet of Things for Future v Dublinu

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Jiří Vondra

46 fotografií

Ve dnech 24.–30. 4. vyjelo našich 16 studentů do Dublinu v Irsku v rámci programu Erasmus+. Jednalo se již o druhé setkání projektu Internet of Things for Future, v němž je naše škola zapojena společně se španělskou školou Institut Banús v Cerdanyole u Barcelony a irskou Colaiste Choilm ve Swords u Dublinu. Nejenže jsme se opět setkali s našimi španělskými přáteli, ale konečně poznali i irské studenty, které jsme kvůli covidovým opatřením u nás dříve nemohli přivítat.

strana 1 / 4

V neděli 24. 4. jsme po přistání a dlouhé cestě projeli Dublinem a ubytovali se v malebném apartmánu na Talbot Street. Následně jsme se dohodli na důležitých informacích ohledně nadcházejícího týdne, rozešli se do ulic na jídlo a začali poprvé prozkoumávat krásy večerního Dublinu.

V pondělí na nás již čekali španělští studenti u jejich hotelu, kde jsme se přivítali a navzájem si připomněli naše jména. Po vřelém uvítání jsme již vyrazili objevovat společně Dublin. Hned u první památky, v kostele sv. Jakuba, jsme potkali milého kněze, od kterého jsme se dozvěděli nejednu zajímavost o Irsku a směli spatřit kus irské historie. Po obědě na známé Temple Bar Street jsme zavítali do katedrály sv. Patrika, prošli si centrum a v neposlední řadě navštívili největší irskou univerzitu Trinity College. Na závěr dne si někteří z nás zašli do kina na velmi silný film Belfast, který pojednává o minulé i dnešní náboženské problematice.

Úterý jsme začali výhledem na Dublin z věže u hotelu Generator a následně nás čekal programovací workshop v hotelu. Španělští studenti nám představili jejich skvělé projekty a provedli nás celým procesem každého z nich. Na programu dne byla pak návštěva knihovny Trinity College, kde se uchovává originál krásného evangeliáře Book of Kells. Celé odpoledne jsme pak strávili na výběžku Howth, který nabídl úchvatné výhledy a pro některé koupání v ledovém moři.

Ve středu jsme se poprvé setkali s irskými studenty a hned společně vyrazili na výlet do Belfastu v Severním Irsku. Zde nás čekala prohlídka W5 muzea a následný workshop, jehož náplní byla architektura a zkoušení si vyrobit vlastní most, který unese těžkou váhu. Chvilku času, která nám zbyla, jsme využili na rychlé prozkoumání centra Belfastu.

Na programu čtvrtka bylo překvapení v podobě běžeckého závodu Hell & Back ve Wicklow Mountains, v němž jsme překonávali různé překážky a také se brodili bahnem. Po náročné trase, celí špinaví a unavení, jsme si jako odměnu dopřáli zmrzlinu a odpočinek na nedaleké pláži v Bray.

Poslední den nás přivítala tamější technologická univerzita, která nám poskytla prostory k programování a práci s micro:bity a díky jejímž zaměstnancům jsme se naučili a dozvěděli něco nového. Po následné prohlídce kampusu jsme se rozloučili s univerzitou a zamířili do Phoenix parku plného života a přírodních krás. Nejmilejší událost nás čekala večer, kdy si na náš apartmán přišli Španělé udělat večeři. Jedlo se, zpívalo se, smálo se a panovala skvělá nálada… zkrátka nádherné zakončení našeho pobytu a rozloučení se.

Sobota započala prvním deštěm v Dublinu. Se zpožděním letadla a naší velkou únavou po náročném týdnu, jsme pak dorazili všichni domů. Z této cesty jsme si odnesli nejen nezapomenutelné vzpomínky, ale i nové přátele. Každý z nás se už nemůže dočkat, jaká překvapení a zážitky nás čekají na příštím výjezdu v Barceloně!

Valentina Kubáčková, SxB

Zařazeno v kategoriích:

Internet of Things for Future
Zahraniční spolupráce
Projekty
Informatika a výpočetní technika

Virtuální prohlídka