Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

První mezinárodní setkání projektu „Internet of Things for Future“

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Jiří Vondra

9 fotografií

V termínu 11.–15. 10. 2021 proběhl zahraniční výjezd v rámci projektu Internet for Things of Future, pod záštitou Erasmus+. 

Konkrétně se jednalo o skupinu středoškolských španělských studentů ze školy poblíž Barcelony, kteří společně s naším týmem žáků z BiGy absolvovali nabitý program. Naši partneři ze školy v Dublinu nemohli kvůli situaci s covidem přijet.

Hlavním tématem tohoto týdne a celé předcházející roční online (spolu)práce bylo programování v jazyce Python. Největším úspěchem a jistým zužitkováním nabitých schopností byla práce s micro:bity. Jsou to zařízení s procesorem, senzory teploty, magnetického pole, světla, s programovatelnými diodami, mikrofonem a reproduktorem,… a slouží hlavně k výukovým účelům. Pomocí iot:bitů je lze připojit k wi-fi a vzdáleně přijímat naměřené hodnoty nebo je ovládat. O to vše jsme se pokoušeli v několika dopoledních i odpoledních hodinách v sále B5. Zároveň jsme se ovšem stihli navzájem se s výměnnými studenty lépe poznat, prodiskutovat kulturní rozdíly a pousmát se nad tím, co je všude stejné:) Činili jsme tak při seznamovacích hrách, společných večeřích v našich domovech, nebo také na exkurzi na Fakultě informačních technologií VUT, která dala mnohým zcela jiný pohled na dnešní techniku a automatizaci nebo virtuální realitu.

Myslím, že mohu mluvit za nás všechny, když poukážu na náš společný čtvrteční výlet do Prahy, kde jsme provedli naše španělské kolegy po všech náležitých místech: Viděli jsme Pražský hrad, katedrálu sv. Víta, Pražské jezulátko, Karlův most a lépe jsme poznali židovské město.

Loučili jsme se o něco chytřejší, zkušenější, nabití dojmy a náležitě unaveni. Těšíme se na naše další setkání a děkujeme za pomoc všem zúčastněným učitelům – Jiřímu Vondrovi z Bigy, Xavimu, Benetovi a Ines z Barcelony.

Za český projektový tým, Magdalena Čoupková, 3.B

Zařazeno v kategoriích:

Internet of Things for Future
Zahraniční spolupráce
Projekty
Informatika a výpočetní technika

Virtuální prohlídka