Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Úspěch našich studentek v recitační soutěži Čtvrtlístek 2015

Vydáno:

 | 

Autorka: Marie Karpíšková

Titulní obrázek článku

Recitační soutěže Čtvrtlístek 2015 se z Biskupského gymnázia Brno zúčastnily studentky Tereza Krausová z  OKA a  Jitka Peloušková z QA. Tato přehlídka uměleckých textů uctívá památku herce a dabéra Rostislava Čtvrtlíka, který v devětačtyřiceti letech předčasně zemřel.
      Studenti Biskupského gymnázia Brno na soutěži již opakovaně uspěli, v oblastním kole pořádaném 7. 2. 2015 v Divadle Bolka Polívky získali první i druhé místo, jediná  postupující umístění do celostátního kola. Tereza Krausová do soutěže vstupovala s ukázkou z knihy od Souada Upálená zaživa, v druhém básnickém textu si vybrala Jacquesa Préverta. Porota v čela s Janem Potměšilem a Milenou Steinmasslovou ocenila především její nepatetický, zcela přirozený projev emočně náročných textů. 
    Jitka Peloušková recitovala W. Shakespeara v originále, zvolila ukázku ze hry Jindřich V., načež celý text zopakovala se stejnou intenzitou v češtině. Pro prozaickou část si vybrala ukázku od Williama Blakea. Její volba  byla rozumně zvolená, protože tak mohla ukázat, jaké polohy při interpretaci zcela odlišných textů, dokáže zvládnout..
      Celostátního kolo Čtvrtlístek 2015 se uskuteční 14. 4. v Děčíně. V loňském ročníku měly zastoupení také dvě studentky Bigy Zuzana Škopová a Sabina Šlachtová, která v něm získala čestné uznání.
                                                                                                                                              Nora Janečková

Zařazeno v kategoriích:

Český jazyk a literatura

Virtuální prohlídka