Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projekt Comenius aneb svítili jsme zeleně

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 

Ve dnech 3. až 9. května 2009  jsem spolu se skupinkou 8 studentů našeho gymnázia a profesorkami Krumpholcovou a Helceletovou jela do Hamburku. Jednalo se o mezinárodní projekt Comenius, kterého se zúčastnili studenti a profesoři ze Španělska, Maďarska, Slovenska, Lotyšska, České republiky a samozřejmě Německa.

První den po příjezdu jsme si mohli prohlédnout Hamburk. Po oficiálním přivítání na radnici jsme se byli podívat na břehu Labe a také v tunelu, který pod řekou vede na druhou stranu. Nechyběla ani projížďka lodí po přístavu. Ten rozhodně naplnil naše očekávání, co se rozlohy týče. Přezdívá se mu totiž „brána do světa“. Jedná se o jeden z nejdůležitějších a největších evropských přístavů. Mě osobně v přístavu zaujal jeden malý detail, a to historická dáma jménem Mississippi Queen – jedná se o kopii lodi Lousiana, kterou kdysi německé námořní jednotky potopily. Večer jsme si v Katolické akademii kromě koncertu ve stylu Piráti z Karibiku vyslechli i přednášku Profesora Ullricha z univerzity v Hamburku, který nám představil praktické využití pokusů, které nás v následující dny čekaly.

Přednášky profesora Barona z univerzity ve Weihenstephanu zahájily také další dva dny, kdy probíhaly samotné pokusy. Nejprve jsme ve fermentorech kultivovali v živném roztoku geneticky modifikovanou bakterii E.coli, jejíž genom obsahoval gen pro fluorescenční protein. Po celém dni pravidelného měření rychlosti, kterou se nám bakterie v optimálních životních podmínkách množily, jsme použili reprezentativní vzorek a bakterie jsme v něm usmrtili. Dále jsme do zkumavky přidali lyzozym, což je trávící enzym, který rozrušil buněčné stěny bakterií, abychom se dostali k fluorescenčnímu proteinu. Za pomoci centrifugy jsme bakterie odstřeďovali a po přidání různých roztoků jsme konečně pomocí sloupcové chromatografie izolovali GFP (green fluorescent protein). Tento protein jsme dále podrobili elektroforéze, kde se ukázalo, zda je skutečně čistý. Pod UV lampou jsme mohli pozorovat, jak se za dobu, kdy se vlivem elektrického proudu proteiny prodíraly gelem, nashromáždily v úzkých proužcích. Pokus se nám povedl a GFP se dal krásně pozorovat.

V pátek se celá skupina asi šedesáti studentů s profesory ze všech zemí vydala na výlet na pobřeží Baltského moře. Náš cíl se jmenoval Travemünde, a jedná se o vyhledávané prázdninové středisko. Nachází se zde dva kilometry dlouhá pláž Timmendorferstrand. Odpoledne jsme si ještě mohli na vlatní pěst prohlédnout městečko Lübeck, jehož gotická radnice je na seznamu památek UNESCO.

Večer se konala rozlučková grilovací party s celou skupinou. V sobotu, v den našeho odjezdu, jsme se po loučení se všemi skupinkami vydali ještě jednou do města prohlédnout si přístav a nejfrekventovanější ulice v centru. Viděli jsme street dance představení přímo na ulici a také pouličního umělce malujícího na chodník přímo v akci. Po nakoupení posledních suvenýrů se čas odjezdu nebezpečně přiblížil a přibližně ve dvě hodiny odpoledne jsme z Hamburku odjížděli vlakem do Berlína. Do Brna jsme přijeli o půl jedné ráno.

Za všechny myslím můžu říct, že celý týden byl přímo nabitý různými zážitky od turistických chuťovek až po biologické pokusy a také, že setkání se nám velmi líbilo. Snad bude v nejbližší době projekt Comenius ještě pokračovat.

Markéta Harničárová, 3. B

Přílohy

 Prezentace o projektovém setkání [2 MB]

Zařazeno v kategoriích:

Zahraniční spolupráce
Biologie

Virtuální prohlídka