Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Terénní exkurze 2.C – Mohelenská hadcová step – projekt BIOM – Na vlastní oči

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
14 fotografií

Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR je řešitelem projektu BIOM, jehož součástí jsou projektové dny pro studenty středních škol – Na vlastní oči. Studenti 2.C měli letos možnost si tento projektový den zažít na vlastní kůži, a tak jsme se společně ocitli na Mohelenské stepi, která je národní přírodní památkou a velmi zajímavou lokalitou.  

strana 1 / 2

Projektový den byl hrazen z rozpočtu projektu – děkujeme UBI AV - my jsme si koupili pouze jízdenky do Mohelna a zpět. 

Dojmy z projektového dne ve své zprávě shrnul Patrik Buchta

Třída 2.C se ve středu 6. května zúčastnila biologické exkurze na Mohelenskou hadcovou step, která se nachází nedaleko obce Mohelno na Třebíčsku. Hadcová step patří mezi nejcennější lokality nejen v České republice, ale také v Evropě.

Zde nás čekal celý den s odborníky z Ústavu zoologie obratlovců Akademie věd ČR ve Studenci. Zaměřili jsme se na pozorování ptáků a také jsme se snažili poslouchat a za pomoci lektorky Terezy Králové i poznávat jejich specifické zvuky. Prošli jsme údolí řeky Jihlavy a dostali se k Mohelskému mlýnu. Tady bylo v rámci projektu BIOM http://biom.ivb.cz/ vybudováno vzdělávací centrum pro biodiverzitu. Měli jsme tu možnost využít nové zázemí, shlédnout prezentaci a vyslechnout zajímavou přednášku Radovana Smolinského o plazech a obojživelnících.  

Po výtečném obědě přímo na mlýně jsme mohli zblízka pozorovat užovku obojkovou, ještěrky i netopýra zavěšeného nad stolem. Také jsme byli svědky odchytu drobných ptáčků do jemných sítí. Po jejich vyproštění jsme zblízka pozorovali jejich zbarvení a typické znaky.

Čas nás neustále tlačil, a tak jsme se za mírného deště nejkratší cestou vydali směrem k autobusu.

Tato exkurze byla pro všechny přínosná a myslím si, že si mnozí z tohoto dne hodně odnesli.

Děkujeme paní prof. Krumpholcové za uskutečnění této akce.

 

Zařazeno v kategoriích:

Biologie

Virtuální prohlídka