Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Byli jsme na veřejné přednášce nositelky Nobelovy ceny za chemii Emmanuelle Charpentier na MZLU!

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

4 fotografie
video

Emmanuelle Charpentier a Jennifer Doudna získaly v roce 2020 Nobelovu cenu za chemii za vyvinutí metody programovatelných molekulárních nůžek k úpravě genomu s názvem CRISPR-Cas9.  Brno je město zakladatele genetiky, je proto skvělé, že prof. Charpentier sem přijela už podruhé. Letos kvůli přednášce, rozhovorům a setkáním s vědci a také pro čestný doktorát, který jí byl udělen Mendelovou univerzitou. My jsme měli tu čest být na její přednášce moderované Danielem Stachem. Kratičkou zprávu sepsaly dvě studentky, které se přednášky účastnily. 

Genome Editing with CRISPR-Cas9

V úterý 12. 9. 2023 se na Mendelově univerzitě konala veřejná přednáška Emmanuelle Charpentier, nositelky Nobelovy ceny za chemii v roce 2020 za vývoj metody pro úpravu genomu. Přednáška s názvem „A Research Journey towards the CRISPR-Cas Genome Engineering Technology“ o její cestě k objevu CRISPRu byla přednesena v angličtině.

Za naši školu dorazila jedenáctičlenná výprava současných i bývalých účastníků Erasmus+ projektu ,,European Challenges in Gene Editing by CRISPR" i s paní uč. Krumpholcovou, která je hlavní koordinátorkou tohoto projektu na naší škole. Přednáška byla skvělá a dokonce se nám podařilo se s paní profesorkou Charpentier vyfotit a prohodit pár slov. Myslím, že můžeme mluvit za všechny když řekneme, že to byl obrovský zážitek a motivace do budoucích studií:)

Jana Dokulilová, 4. C a Karolína Košická, SpB

Zařazeno v kategoriích:

Úspěchy
Projekty
Biologie
Další projekty
Žáci

Virtuální prohlídka