Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projektový týden bio-zem

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
4 fotografie

Pojeďte s námi prozkoumávat Moravský kras!

Máte rádi toulky krajinou? Zajímá vás, co se kolem vás děje? Jste zvídaví? Nebo rádi jen tak bloumáte v přírodě a obdivujete ji? Tak právě pro vás je určený projektový týden BIO a ZEM.

Celých pět dní strávíte na okraji Moravského Krasu, v okolí Kaprálova mlýna, údolí Říčky a Rudického propadání. Budete prozkoumávat okolní terén, podíváte se blíže na rostliny a živočichy tam žijící, budete pracovat s tablety a různými geografickými podklady a pomocí vědeckých metod, se kterými budete seznámeni, se pustíte do vlastního vědeckého projektu. Naučíte se vytvořit si výzkumnou hypotézu, zvolit metody práce, sbírat data a ta vyhodnotit. Čeká nás exkurze do Rudického propadání, kde budete pokračovat ve svých výzkumech. Budete mít prostor pro zpracování výsledných prezentací.

Ve středu a čtvrtek na Kaprálově mlýně přespíme, budeme mít  proto možnost prohlédnout si pořádně tuto unikátní ekologickou stavbu se spoustou pokročilých technologií, budete pracovat na vašich dílčích projektech a také zkusíme jeskyňařit. Jeden večer nás pak čeká poutavé povídání se zoologem Romanem Zajíčkem. Pokud nám počasí dovolí, uděláme si táborák s opékáním špekáčků, budeme pozorovat netopýry a hvězdy (vyzkoušíte si detektory netopýřích signálů a teleskop) a spát pak budeme ve spacácích na postelích ve mlýně. V pátek ráno nám ornitolog ukáže odchyt ptáků a jejich kroužkování a dopoledne budeme slaňovat Bajerovu skálu.   

Sraz vždy v 7:55 na konečné autobusu 201 u Kauflandu v Židenicích. Odtud pojedeme busem č. 201 na zastávku Kaprálův mlýn, v úterý do Jedovnic. Konec – pondělí a úterý cca 15 hod v Židenicích, středa a čtvrtek přespíme, pátek konec po obědě na mlýně.

S sebou: oblečení i obutí do terénu – v úterý a středu nutno i oblečení a kecky na zašpinění do jeskyně, svačinku, pití, šátek, zápisník, tužku, dalekohled, pláštěnku, na středu a čtvrtek i pyžamo, spacák a hygienické potřeby a případně hudební nástroj.

Předpokládané náklady: cestovné do Ochoze – rozcestí a v úterý do Jedovnic a zpět – řešíte individuálně – doporučujeme koupit „dlouhou“ jízdenku – použijete vždy k šalinkartě či samostatně, podle počtu placených zón. Náklady na program, jídlo a přespání jsou vyčísleny na asi 1600,- Kč, přičemž polovina nákladů bude hrazena z projektu, tedy Vás celý úžasný a aktivitami nabitý týden včetně programu, jídla a přespání přijde na 800,- Kč.

Zálohu 800,- Kč přineste prof. Kubíčkovi v pátek 1. 10. 2021 o velké přestávce do učebny 137, kde si je převezme a zodpoví vaše případné otázky.

Doprovod: učitelé BIO a ZEM, lektoři Kaprálova mlýna

Zařazeno v kategoriích:

Projektové týdny
Biologie

Virtuální prohlídka