Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Bigyputování za svatým Václavem

Vydáno:

 | 

Autor: R.D. Mgr. Ing. Jiří Janalík

Titulní obrázek článku

Stále se najdou na Bigy učitelé, kteří si pamatují poutní výpravy, takzvané "puťáky" Bigy. Bylo to několikadenní putování na některé ze známých moravských nebo i českých poutních míst. Stále silněji lze vnímat touhu po obnovení tohoto počinu, a tak jsme se rozhodli zkusit zorganizovat jednodenní pouť v den svatého Václava a zjistit, jestli by o takový způsob sdílení víry byl zájem... A kam jinam bychom šli, než do kostela sv. Václava, kterých kupodivu v okolí Brna není vůbec málo.

Ze všech nabízených možností nakonec zvítězil kostel sv. Václava v Rousínovci. Hlavní výhodou je jeho poloha. Neleží daleko od Slavkova, kam jezdí i ve státní svátky dostatek vlakových spojů z Brna. Mnohem důležitějším faktem je, že mezi Slavkovem a Rousínovcem jsou krásné klidné cesty a zajímavé pamětihodnosti. Například kostelík sv. Urbana nad Slavkovem, nebo poutní kostel Lutršték s křížovou cestou (na obrázku výše). 

Plán je následující: Využijeme svátní svátek 28.9.2022, který je přesně uprostřed pracovního týdne, tedy jako stvořený na provětrání hlavy i těla.

S těmi z Brna se potká školní kaplan v 9:00 na Hlavním nádraží. Odtud vyrazíme vlakem do Slavkova u Brna, kde bychom měli být těsně před desátou hodinou. Studenti, kteří bydlí ve Slavkově a okolí se k nám mohou připojit tam. Společně vyrazíme na Lutršték, kde si dáme obědovou pauzu z vlastních zásob. Poté doputujeme do Rousínovce, kde by v 15:00 v kostele sv. Václava byla slavnostní poutní mše svatá sloužená naším školním kaplanem jen pro naši putující skupinu (samozřejmě se místní obyvatelé mohou přidat a jsou zváni). Z autobusového nádraží v Rousínově (které je kousek od kostela) se lze pak snadno dopravit prakticky kamkoli.

Pouť je určena všem studentům, učitelům i zaměstnancům Bigy. Je to ideální příležitost poznat se napříč ročníky a vytvořit jiné, než ryze školní vazby. Pokud máte zájem se k pouti připojit, prosíme o vyplnění jednoduchého registračního formuláře, po jehož odeslání pak můžeme posílat jednotlivým účastníkům nějaké aktualizace ohledně organizace poutě. Přihlášení je na tomto linku.

Těšíme se na společné putování!

Virtuální prohlídka