Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

30. ročník ekologické olympiády - krajské kolo - Rychta Krásensko - 2. - 4. 10. 2024

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
12 fotografií

Téma tohoto ročníku - Voda v krajině a adaptace na klimatické změny

Družstvo z Bigy ve složení Nela Horňáčková, Stanislava Piňosová a Miroslav Trnka, všichni z QA - vybojovalo v konkurenci zkušených týmů krásné 4. místo. Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci!

Olympiáda začala v Kloboukách u Brna, odkud jsme se autobusem přesunuli na mokřad u Krumvíře. V mírném dešti a silném větru jsme byli seznámeni s funkcí mokřadu v krajině, s výzkumem, který na mokřadu probíhá a taky se způsoby péče o mokřady. Společně s entomology a botaniky jsme se podívali i na biotu místa a dozvěděli se něco o pastvě v podmáčených lokalitách. Po 3 hodinách v terénu jsme se autobusem přesunuli na Rychtu Krásensko, pracoviště Lipky, kde jsme se ubytovali a studenti se hned vrhli do soutěžního testu a poznávačky. Po večeři nás čekala přednáška o invazních rostlinách. 

Ráno po snídani jsme se všichni přesunuli na lokalitu mokřadu na okraji obce Krásensko pod Holý vrch. Tady lektoři seznámili studenty s jejich úkolem a metodami, kterými budou moci prozkoumávat dané místo. Měli zjistit, co zde roste a žije a také jakou kvalitu má voda v mokřadu, potoce a rybníce a pak navrhnout, co by obec s touto lokalitou měla dělat, jak by se o ni měla starat a proč. Každý ze studentů v družstvu měl na starost jednu oblast průzkumu. A pak už se pustili do samostatné práce. Po obědě na Rychtě ještě dosbírali data a začali je zpracovávat. Do 18 hod večer měli odevzdat průvodní zprávu v určeném rozsahu a se všemi podstatnými informacemi k projektu péče o lokalitu. Pod obrovským časovým tlakem se podařilo všem včas zprávu odevzdat a po večeři se všichni vrhli na přípravu prezentací na druhý den. 

Vlastní obhajoba projektů začala ráno v 8:15. Každé družstvo mělo na svoji prezentaci určený časový limit, stejně jako čtyřčlenná komise na dotazy. Naši studenti se svého úkolu zhostili zodpovědně, výborně odprezentovali svůj projekt a zodpověděli i všechny otázky komise. Krásné 4. místo si opravdu zaslouží pochvalu a díky!

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Biologie

Virtuální prohlídka