Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

European Challenges in Microbiome Analysis by Sequencing - zpráva ze setkání v Levoči

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

14 fotografií

6. - 12. 10. 2024 je termín konání prvního setkání mezinárodního projektu s komplikovaným názvem z nadpisu. Účastní se ho zástupci 8 evropských zemí včetně naší skupiny a společně se seznamujeme se základy práce s mikroorganismy a sekvenováním DNA.  Taky objevujeme krásy Spišského kraje a městečka Levoča, jehož historické centrum je na seznamu kulturních památek UNESCO.

strana 1 / 2

Kdo tu všechno je? Studenti/-tky a vyučující z 8 evropských škol:

Gymnázium sv. Františka z Assisi v Levoči - Slovensko

Johanna-Wittum-Schule v Pforzheimu - Německo

Thisted Gymnasium - Thisted - Dánsko

NORWID Gymnasium - Czestochowa - Polsko

Lycée Sédar Senghor - Évreux - Francie

2nd Experimental Secondary School of Athens - Atény - Řecko

Jesuit Gymnasium - Vilnius - Litva

a taky Bigy Brno - Česká republika

Kdo z Bigy? Pavlína Dobešová (SpA), Patrik Ráček (QA) a Tereza Třešková (OkA) doprovázeni K. Krumpholcovou a Z. Žáčkovou. 

Kde pobýváme?

Přes den v hostitelské škole, pak taky v centru Levoči a na některých dalších místech Spišského kraje. Noci tráví studenti ve velmi milých hostitelských rodinách, vyučující v hotelu. 

A proč jsme sem vlastně jeli?

Jsme součástí projektu, který se po 2 roky bude zabývat mikrobiomem.  A to z různých úhlů pohledu. Na tomto setkání jsme se naučili pracovat s bakteriemi ve sterilních podmínkách, naučili se je kultivovat, a pak podle jejich nároků na život rozlišit mezi dvěma druhy  bakterií. Vyzkoušeli jsme si kultivaci mikrobiomů z různých prostředí, izolaci DNA z těchto organismů a její purifikaci. Seznámili jsme se s různými typy mikrobiomů, byla nám představena metoda nanoporového sekvenování. Přeložili jsme protokoly k nanoporovému sekvenování. To nás čeká na příštím setkání v lednu v Pforzheimu, kde budeme sekvenovat DNA mikrobiomů, které jsme tady nakultivovali a jejichž DNA máme vyizolovanou, vyčištěnou a zmraženou a bude odvezena do Pforzheimu, kde na nás do ledna počká.

O našem projektu informovala i slovenská televize: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/3328/494076#1293

Kromě toho, že jsme tři dny intenzivně pracovali, jsme společně navštívili památky Levoči, Spišský hrad a Spišskou kapitulu, povečeřeli jsme s biskupem Františkem Trstenským a těšíme se na zítřejší procházku po stezce v korunách stromů v údolí Bachleda a na návštěvu destilérky a čokoládovny v Hniezdném. 

Před odjezdem zpět do Brna nás čekají diskuse nad výsledky našich experimentů a závěrečný večer. 

Setkání je bezvadně připravené, všechno klape a my děkujeme hostitelům za skvělé dny!

Zařazeno v kategoriích:

Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2024
Biologie

Virtuální prohlídka