Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Matematika – soutěže

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Milan Haminger

Titulní obrázek článku

Homo Špekulus

Homo Špekulus je matematická soutěž, která probíhá na Biskupském gymnáziu Brno. Pořádá ji kabinet matematiky; soutěž vymysleli profesoři Milan Haminger a František Plaček.

Soutěže Homo Špekulus se může zúčastnit každý student jak čtyřletého tak osmiletého gymnázia a každý učitel či zaměstnanec školy.

Každých čtrnáct dní jsou na nástěnce vedle kabinetu matematiky vyvěšeny tři příklady – jeden pro nižší gymnázium, jeden pro vyšší gymnázium a jeden bonusový příklad. Jedná se o příklady, k jejichž řešení je třeba spíše trocha fištrónu než hora znalostí z matematiky.
Studenti se snaží příklady vyřešit a svá řešení napsaná na lístečcích vkládají do schránek, které jsou umístěny vedle zadání příkladů. V předem stanovený termín je obsah schránek vybrán, jsou vyvěšena řešení a seznam úspěšných řešitelů. Každý student může řešit příklad jak pro nižší tak pro vyšší gymnázium, tak bonusový příklad.

Každou druhou středu probíhá o velké přestávce v aule vyhlášení úspěšných řešitelů. Každý úspěšný řešitel získává certifikát a sladkou odměnu (podle toho, které příklady vyřešil). Pokud si úspěšný řešitel pro odměnu nepřijde a ani za sebe nepošle náhradu, je mu cena s chutí snězena :-).

Více informací na stránkách soutěže Homo Špekulus.

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Matematika

Virtuální prohlídka