Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Čtvrté mezinárodní setkání projektu Legends.com v Turecku

Vydáno:

 | 

Autorka: PaedDr. Simoneta Dembická

18 fotografií

V týdnu od 26. 2. do 1. 3. se konalo čtvrté a poslední mezinárodní setkání projektu Legends.com v Manavgatu a Side v Turecku. Společně s kamarády z ostatních partnerských škol naši studenti poznávali turecké legendy, kulturu, zvyky a historické památky, a vytvářeli digitální produkty vycházející z místních legend.

strana 1 / 2

Brzy v neděli ráno jsme se vydali na cestu do Vídně, odkud jsme letěli do Antalye. V Manavgatu, našem dočasném domově, nás vroucně přivítali naši turečtí přátelé a rozebrali si nás do rodin. 

V pondělí ráno začal první nabitý den. Navštívili jsme jejich školu Kemer Fatma Turgut Sen Anadolu Lisesi, seznámili jsme se studenty z ostatních zemí a s několika místními tureckými legendami. Počasí nám ale nepřálo, takže se odpolední návštěva historického města Side musela odložit. 

Následující den jsme se vydali na dlouhou cestu do města Antalya. Během cesty jsme se stavili na řadě legendárních míst, jako starověký akvadukt a antické divadlo Aspendos. V Antalyi jsme nejdřív navštívili archeologické muzeum, a pak jsme se prošli historickým centrem města a nasávali tureckou kulturu. 

Ve středu ráno jsme se sešli u vstupu do starobylého města Side, kde nás ovinul mořský vánek. Po prohlídce antického amfiteátru a procházce po městečku s průvodcem jsme šli do školy na oběd. Po obědě jsme se vydali na komentovanou plavbu po přehradě Oymapinar, během níž jsme se přiučili tureckým tancům. Poté jsme pokračovali k manavgatskému vodopádu. Cestou zpět do města jsme se ještě zastavili na prohlídku centrální manavgatské mešity, největší v provincii Antalya. Mile nás překvapilo, že nám nabídli Korán v češtině, který tam měli zdarma k rozebrání ve 25 jazycích. Pak už jsme se vrátili do hostitelských rodin.

Čtvrteční dopoledne jsme strávili digitálním storytellingem a vyzkoušeli jsme si typicky turecké rukodělky. Tiskli jsme na plátno a vyráběli obrazce na povrchu vody technikou ebru neboli mramorování, což je tradiční turecká technika malování na vodní hladinu, pocházející z 13. století.

Poslední den jsme dokončili naše digitální produkty a prezentovali naše příběhy. Následně jsme se jeli podívat na „shaking lake“ a poté k moři. 

Část poznávání a sdílení kultur však probíhala i mimo předem daný program. Večery jsme s našimi hostiteli trávili poznáváním tureckého jídla a seznamováním s ostatními studenty. Mimo jiné jsme s nimi měli příležitost navštívit jejich tradiční tržiště, ale také restauraci, kde jsme ochutnali vynikající tradiční kebab. Mile nás překvapilo množství zvířat, krásná různorodá krajina, dobře zachovalé historické památky a jejich přístupnost, a hlavně turecká pohostinnost – cítili jsme se vítáni a jako doma. 

Byl to zkrátka týden plný poznávání historie, kultury a hlavně úžasných lidí, a navazování skvělých přátelství.

Apolena Hlaváčová, Viktorie Bernatová, Eliška Zichová (2.A), Markéta Zemanová (SXB)

 

Zařazeno v kategoriích:

Legends.com
Erasmus+

Virtuální prohlídka