Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Legendy v Přijímacím středisku Zastávka u Brna

Vydáno:

 | 

Autorka: PaedDr. Simoneta Dembická

4 fotografie

V rámci projektu Legends.com jsme uspořádali setkání s klienty Přijímacího střediska v Zastávce u Brna.

Ve čtvrtek 25. 1. 2024 odpoledne se skupina deseti studentů a dvou učitelů našeho gymnázia, účastníků mezinárodních i lokálních projektových aktivit, vydala na návštěvu přijímacího střediska pro uprchlíky do Zastávky u Brna. Naším cílem bylo seznámit klienty střediska s brněnskými legendami a historií České republiky, a také si vyslechnout jejich osobní příběhy a sesbírat legendy z míst jejich původu. 

Přivítali nás pan Tomáš Valčík, pedagog volného času, a vedoucí oddělení paní Světlana Severová, Bc. Zavedli nás do místnosti pro volný čas, kam byli pozvaní klienti na odpoledne s legendami. Prostředí střediska je velmi příjemné a útulné a naši hostitelé pro nás připravili i občerstvení. Klienti, kteří s námi strávili odpoledne, byli všichni dospělí, od dvaceti do šedesáti let, různých národností. Seznámili jsme se tak s osudy uprchlíků z Kuby, Sýrie, Senegalu, Ruska a Ukrajiny. 

Naši studenti si na úvod připravili prezentaci o dějinách a kultuře České republiky zakončenou krátkým kvízem, a poté klientům střediska přečetli a povyprávěli několik slavných brněnských legend, vše samozřejmě v angličtině. Potom se všichni celkem spontánně rozdělili do menších skupinek, v nichž si naši studenti vyslechli jak smutné osudy žadatelů o azyl, tak krásné příběhy a legendy z jejich zemí.

Celé setkání trvalo přes dvě hodiny a bylo tak vřelé a milé, že se nikomu nechtělo odejít. Děkujeme vedení Přijímacího střediska Zastávka za vstřícnost a ochotu a těšíme se na další spolupráci v budoucnosti.

Tady si můžete přečíst několik dojmů ze setkání:

Mega milé setkání, je škoda, že nebylo víc času. Bavila jsem se s Adjou ze Senegalu, která uprchla kvůli politické situaci. Bavili jsme se hodně o naší a jejich kultuře. Vyprávěla nám pohádku o Coumbě, což je jejich verze pohádky o Popelce. … Adja byla hrozně milá a energická, snažila se nás motivovat, ať cestujeme a poznáváme svět; sama jezdila jako dobrovolník s organizací AISEC a přes ni se poprvé dostala i do Česka. Povídala nám také o ostrově Goré, který je u města, kde žila celý život. Bylo to místo, kde se shromažďovali a následně odváželi otroci z celé Afriky. … Za mě to bylo hrozně milé a inspirativní setkání. Bylo hrozně fajn mít možnost si poslechnout jejich životní příběhy, nahlédnout do jejich kultury a zjistit víc o světě… Přišlo mi až neuvěřitelné, kolik v sobě Adja měla optimismu na to, že ze své země musela utéct. Jinak byli všichni obecně „mega“ milí a usměvaví, myslím si, že je středisko skvěle řízené a přijde mi super, že mají možnost si po příjezdu utvořit takovou komunitu, i když jen na chvíli.

Markéta Zemanová, SXB

(upraveno a zkráceno)

I talked with a Ukrainian grandmother from Donbas. Her daughter lives in Prague, and her son is serving the country in the military. At first, I was afraid to touch on the war with Russia, but it was impossible to avoid it. Of course, she is saddened by what is happening with her country but has great faith in God and finds solace in her faith.

According to her, there's a fountain in Kyiv that, when you drink the water from it, you will definitely find your way back home after being away. I have not seen much about this online, but I hope she can return home once.

Barbora Jandová, SXB

Návštěva střediska byla zajímavá a přínosná. Uprchlíci byli přátelští a chtěli s námi mluvit… U neanglicky hovořících byla trochu znát jazyková bariéra, nicméně překladatelé nám umožnili se zapojit do hovoru. Byl jsem ve skupince s uprchlíky ze Sýrie, všichni se shodli na tom, že Sýrie bývalá bohatá a samostatná, a že je velká škoda, že se tam v současnosti vedou války. Nejvíce mě zaujala 19letá dívka, která píše knihu o tom, jaké je opustit svoji zemi. Svěřili se nám se svými přáními do budoucna, mezi něž většinou patřila pouze svoboda. … Všichni považuji syrské jídlo za jedno z nejlepších na světě :) … Jsem rád, že jsem mohl centrum navštívit, návštěva mi pomohla uvědomit si, jaké mám štěstí, že jsem se narodil v Česku.

Adam Svoboda, SXB

(upraveno a zkráceno)

Zařazeno v kategoriích:

Legends.com
Erasmus+

Virtuální prohlídka