Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Cesta do hlubin studia chemie – konference na Karlově Univerzitě

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

 – 
10 fotografií

Studenti vyššího gymnázia se společně s vyučujícími chemie v době podzimních prázdnin zúčastnili již osmého ročníku celonárodní odborné vědecké konference pořádané Přírodovědeckou fakultou Karlovy Univerzity v Praze.

Na „Cestě do hlubin studia chemie“ – jak se akce nazývá, se naši studenti (Barteček, Hrabálek, Bielak, Gardáš) seznámili formou přednášek s problematikou odborného výzkumu ve všech odvětvích chemie na Př. f. UK. Další neméně zajímavý program byl zaměřen na laboratorní praxi, a to na přípravu komplexních sloučenin, výrobu účinných složek analgetik, laboratorní přípravu barviv nebo virtuální realitu biomolekul. Ani naši učitelé (Tarabová, Taraba) rozhodně nepřišli zkrátka. V teorii se věnovali biochemii kosmetických přípravků, chemické rovnováze, vývoji biosenzorů a novým materiálům využitelným pro jadernou bezpečnost. V laboratořích jsme měli možnost se seznámit v rámci farmakologie s analýzou léčiv nebo novými efektními pokusy využitelnými ve výuce chemie. Dále jsme si vyzkoušeli historicky významné chemické reakce a zdokonalil se ve zpracování biochemických vzorků při izolaci DNA a jejím rozdělení pomocí elektroforézy. Součástí akce byl i večerní zábavný program „Jak se dělá chemická show“ prezentovaný vedoucím katedry didaktiky Př. f. UK doc. Petrem Šmejkalem a jeho spolupracovníky.

V průběhu konference došlo i na chemické znalosti studentů, kdy Tomáš Barteček a Pavel Hrabálek (OkB) obsadili v kvízu (Kahoot!) zaměřeném na plasty a polymerní látky úžasné 1. místo a soutěž vyhráli.

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Úspěchy
Chemie
Učitelé
Žáci

Virtuální prohlídka