Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Krátkodobý pobyt v Granadě v rámci programu Erasmus +

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Juana Monreal Férriz, PhD.

29 fotografií

V termínu 23.9 až 30.9.2023 jsme absolvovali studijní pobyt v Granadě. O tom, jak jsme jej prožili, se můžete dočíst v následujících příspěvcích účastníků.

strana 1 / 3

Na konci měsíce jsem já a dalších devět studentů maturitního ročníku měli příležitost se podívat do Granady skrz Erasmus. Ubytovaní jsme byli na internátě školy Ave Maria, jíž výuky jsme se účastnili od úterý do pátku. Do tříd jsme byli rozdělení po dvojicích nebo trojících a většina z nás měla základní předměty jako matematiku, španělštinu, angličtinu, filozofii a dějiny umění. Díky zapojení do tříd zdejších studentů posledního ročníku ,,střední” (byli o rok mladší než my) jsme měli příležitost použít naši španělštinu v reálných situacích a dozvědět se o kulturních rozdílech, které byli někdy poměrně výrazné. Ve volném čase jsme stihli objevit velikou část Granady, jako třeba Alhambru, Generalife, Albaicín, vesničky v okolí a taky se podívat na Flamenco a ochutnat španělskou kuchyni. Hlavně jsme měli ohromné štěstí na skupinu lidí z Bigy, se kterými to bylo ještě 100x lepší.

Klára Bauerová, OkB

Poslední zářijový týden, který jsem mohl v rámci projektu Erasmus strávit se skupinou studentů ze semináře španělského jazyka v Granadě, byl plný zážitků. Návrat do prázdninové pohody Andalusie okořenily návštěvy pevnosti Alhambra, historické čtvrti Albayzín nebo procházka svahy Alpujarra v pohoří Sierra Nevada. Týden, strávený z velké části též ve španělské škole, byl pro mě nejen obrovskou jazykově-kulturní zkušeností, ale i společensko-turistickou expedicí do jižního Španělska. Díky skvělé atmosféře seminární skupiny podpořené profesory jsem si mohl týden v Granadě nesmírně užít a načerpat mnoho nových znalostí. 

Ivan Kolman, OkB 

Mezi 23. až 30. zářím jsem se s několika dalšími spolužáky z maturitního ročníku účastnila Erasmu ve Španělském městě Granada. Měli jsme zařízeno několik exkurzí po zajímavých místech v okolí a účastnili jsme se výuky na zdejší škole, kde jsme také byli ubytováni. Díky tomu nás mohl každý den po ránu uchvátit výhled na dominantu tohoto města, Alhambru, která se tyčí na kopci naproti škole. Alhambru jsme si prošli v pondělí a ve čtvrtek jsme prozkoumali i přilehlé zahrady, které jsou nedílnou součástí  tohoto komplexu. Na tomto výletě oceňuji, že jsme poznali místní kulturu. Ochutnali jsme i velmi typické tapas a prošli jsme si zdejší obchůdky. Celý výlet tedy hodnotím velmi pozitivně.

Petra Wochová, OkB

Na konci září jsem měla možnost strávit týden na erasmu v Granadě. Byla to pro mě první návštěva Španělska, ale také první možnost vyzkoušet si, jak se učí v zahraničí. Hned první den mě ohromila krása okolí Granady a další den Alhambra. Ve škole jsme byli sice jenom 4 dny, ale i tak jsem si jistá, že by mi jejich režim nevyhovoval. Jsem vděčná za naše přestávky a délku vyučovacích hodin, i když jim závidím celkovou délku vyučování. Překvapilo mě, jak málo umí španělé anglicky, což mě nutilo používat španělštinu, takže se vracím s menším strachem mluvit. Nejdůležitější pro mě ale je, jak jsme se tam sblížili jako skupina, a kolik skvělých vzpomínek jsem si vytvořila. 

Barbora Veselá, 4. A 

Jsem strašně moc vděčná, že jsme dostali tu možnost navštívit Granadu a poznat, jak se tam žije. Bylo super, že nás dohromady jelo jenom dvanáct, a tak jsme většinu našeho volného času strávili všichni dohromady a poznali jsme se ještě lépe. Taky bylo skvělé navštívit výuku na Colegio Ave María Casa Madre a zkusit si jiný způsob výuky, která samozřejmě probíhala ve španělštině. Moc děkuji za krásný výlet, protože jsem se vrátila domů se spoustou úžasných vzpomínek. 

Veronika Bauerová, OkB

Zařazeno v kategoriích:

Maturita
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2023

Virtuální prohlídka