Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Expedice Bulharsko

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Michal Kubíček

5 fotografií

Přechod  pohoří Rila

,,To je Balkán!"

Dne 5. září 2022 se skupina 10 odvážných studentů a 2 absolventů Bigy, v čele se zkušeným horalem panem profesorem Michalem  Kubíčkem vypravila na expedici do Bulharska na přechod pohoří Rila. 

 Během naší výpravy jsme ušli celkem 98,2 kilometrů, vystoupali 3 731 výškových metrů a sklesali 5 332 metrů. A to vše s přibližně dvacetikilogramovým batohem na zádech, ve kterém jsme si nesli vše, co jsme potřebovali pro devítidenní život v horách.

Hned druhý den se nám podařilo zdolat Mussalu (2925 m.n.m.), což je nejvyšší hora Balkánu, kde jsme zazpívali českou, bulharskou carskou a skautskou hymnu. Dále jsme pokračovali přes hřebeny až jsme doputovali do Rilského kláštera (Monastieru), místa odpočinku bulharských carů, který je postaven v údolí uprostřed hor a lesů a kde na nás během pravoslavné bohoslužby slova dýchla síla staletími promodleného místa. 

Odtud jsme se vydali opět do hor užívat si výhledů a ranního otužování v horské bystřině. 

Když nás však na Rybných ezerech zastihla zpráva o úmrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II., byli jsme hluboce zasaženi touto zprávou a na její počest jsme zazpívali hymnu Spojeného království God save the king!

Poslední kroky nás zavedli do lázeňského městečka Sapareva Banja se silným sirným gejzírem, kde jsme ochutnali speciality celého Balkánu.

A co se nám nejvíc líbilo? Jak řekl Jenda: "Nejvíc se mi líbila každá vteřina."


 

Expedice Bulharské gejzíry: Jirka Faktor, Jenda Štrajt, Petr Šimon, Adam Vondráček, Klárka Mazálková, Áňa Balíková, Karča Böhmová, Majda Wawraczová, Honza Všianský, Ondra Králík, Víťa Pospíchal, Adam Janík a hlavně Michal Kubíček

Zařazeno v kategoriích:

Úspěchy
Učitelé
Absolventi
Žáci

Virtuální prohlídka