Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Internet of Things for Future

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Jiří Vondra

4 fotografie

V září 2020 byly na Bigy spuštěny dva nové mezinárodní projekty Erasmus+. Jedním z nich je Internet of Things for Future, na který od EU škola dostala částku 40 000 eur. Je plánován na dva roky. Cílí na žáky se zájmem o programování, technologie, propojení teorie a praxe. Zařízení “internetu věcí” připojují senzory a zařízení k síti způsobem, který umožňuje vzdálenou kontrolu událostí a stavů, jako např. počasí, což by mělo umožnit lépe si uvědomovat ekologickou stopu společnosti a přemýšlet o udržitelnějším rozvoji.  

Partnery Biskupského gymnázia v tomto projektu jsou škola Coláiste Choilm ve městě Swords, velmi blízko Dublinu, a Institut Banús v Cerdanyole del Vallès (Barcelona), který je hlavním koordinátorem celého projektu. Jsou plánovány čtyři mobility, kterých se spolu s 12 žáky každé školy budou účastnit vždy dva učitelé. Dvě z týdenních mobilit by měly být v Dublinu, jedna v Barceloně a jedna u nás v Brně.  

Kromě výše uvedených cílů se také chceme zaměřit na podporu spolupráce v mezinárodních týmech a zlepšení komunikačních schopností v angličtině.  

Všechny dosud uskutečněné aktivity proběhly vzdáleně, ať už videokonference koordinačního týmu, tak úvodní práce žáků. Konkrétně natočení videa, návrh loga projektu, vzdělávání v Pythonu pomocí stránek Snakify. Momentálně žáci pracují s programem App Inventor a chystají se na práci se zařízením micro:bit, první částí internetu věcí. 

Zařazeno v kategoriích:

Zahraniční spolupráce
Informatika a výpočetní technika

Virtuální prohlídka