Na oslavu osobního setkání po delší době Mgr. M. Malinová se studenty v hodině molekulární biologie zkusila izolovat DNA z banánu a jahod. Tato hodina byla zároveň hodinou předvánoční, a tak se to hodilo dvojnásob.
Kombinace soli a saponátu naruší buněčné stěny ovoce, čímž dojde k uvolnění DNA do vodného roztoku. Tento roztok jsme přefiltrovali a na filtrát jsme opatrně nalili vychlazený ethanol.
Na obrázku můžete vidět v kádince tři vrstvy:
- spodní vrstva je tvořená vodným roztokem DNA (DNA je ve vodě rozpustná a není vidět)
- prostřední vrstva je vrstva ethanolu (DNA v alkoholu rozpustná není, sráží se a vyplave na hladinu)
- horní vrstva je tvořena DNA a histony (bílkovinami, které pomáhají DNA se správně v buňkách uspořádat).
DNA jsme si zkusili namotat na tyčinku a mohli jsme i porovnat vlastnosti DNA z daných druhů ovoce.
Všem skupinám se izolace vydařila.
Mgr. Martina Malinová, vyučující předmětu Molekulární biologie
Zařazeno v kategoriích: