Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projekt EDUGARD – soutěž Pěstuj, zkoumej, vyprávěj - získali jsme cenu!

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
23 fotografií

Poslední květnový den jsme odevzdali projektovou dokumentaci k našemu projektu Pěstujeme se zahradou i bez zahrady. V průběhu projektu studenti primy B společně zaseli semínka různých rostlin, starali se o ně, některé rostlinky či klíčící semena záhy snědli (řeřicha a sója mungo) a další rostliny pak poté, co trochu vyrostly, přepíchali do kelímků a dál se o ně starali. Mezitím jsme vymýšleli, jak pěstovat zeleninu bez zahrádky. Inspiraci jsme čerpani na internetu – chtěli jsme vtvořit co nejjednodušší zařízení, nejlépe z recyklovaných materiálů, ale jedna trojice kluků si vymyslela a vyrobila i svůj vlastní zavlažovací systém řízený elektronicky (jak ho vyráběli – video zde).

strana 1 / 2

Rostliny zatím vesele rostly. Nastal čas jejich umístění do větších prostor. Ty největší – rajčata, cukety, dýně, saláty a další jsme společně s dětmi z mateřské školky zasadili do vyvýšených záhonů školky a primáni malým dětem popovídali o rostlinkách a o tom, jak je potřeba se o ně starat. Část pěkných výpěstků žáci primy věnovali svým vyučujícím.

Zbývající menší rosltiny jsme umístili do samozavlažoacích stojanů, které jsme s pomocí pana Trčky z údržby vytvořili z PET lahví, vodovodních trubek a fittingů. Systém potřeboval trochu vyladit – protékala nám místa kontaktu PET lahví s fittingy, ale veškeré problémy se nám podařilo postupně vyladit. Rostlinkám se zatím daří a my uvidíme, co s nimi za oknem udělá intenzivní slunce v kombinaci s průběžnou závlahou.

Projekty zaslané do soutěže hodnotlia omise složená z pracovníků školského zařízení Lipka.

Náš projekt byl oceněn a v červnu 2019 (10. -12. 6. 2019) pojede celá třída na třídenní výukový program na středisko Baliny - Chaloupky https://www.chaloupky.cz/evp-baliny/ , a to společně s třídní a vyučující biologie. Už teď se těšíme!

Náklady na tento pobyt budou hrazeny z fondu Interreg Česko-Rakousko, evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci kterého je soutěž vyhlašována.

 

 

K. Krumpholcová

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Biologie

Virtuální prohlídka