Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Exkurze TB v Thermo Fisher Scientific (FEI)

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Jana Hynštová

 – 
32 fotografií

Studenti TB byli 16. června na exkurzi ve firmě Thermo Fisher Scientific (FEI), která patří mezi světovou špičku výrobců elektronových mikroskopů. Zabrousili jsme do historie, seznámili se s částmi elektronového mikroskopu, a vyzkoušeli si práci s elektronovým mikroskopem.

Hoši zkusili vyměnit wolframové vlákno ve Wehneltově válci a centrovali ho pod optickým mikroskopem. Wolframové vlákno je zdroj elektronů v termionickém elektronovém mikroskopu. Nutno říct, že se jim to přes počáteční nejistotu povedlo opravdu moc hezky.

strana 1 / 3

Další skupina měnila 200µm platinovou clonku (aperture) v držáčku (bullet) objektivu rastrovacího mikroskopu. Jde o jemnou práci, při které se musí c-klip pružinka vsadit do speciálního nástroje, kterým se pak uchytí clonka v držáčku. Držáček s clonkou je pak posledním místem, na kterém se omezuje svazek elektronů na cestě od zdroje ke vzorku. A tím hraje důležitou roli při zaostření.

Zadní skupinka instalovala (prázdný) crucible pro chemikálii na Gas Injection System (GIS).  Za normálních okolností se do crucible dává chemikálie, která se při zahřátí na určitou teplotu mění na plyn, který se připouští do komory a při interakci s ionty dochází na vzorku k požadované reakci závislé na druhu chemikálie – deponuje se vodivá nebo odporová vrstva nebo naopak dochází k selektivnímu odleptávání materiálu.

Čtvrtá skupinka připravila preparát – vlas, list s mšicemi a jinými parazity, mušku octomilku, pestík a tyčinky a okvětní lístek z muškátu. Počínali si precizně, preparát se bude používat i jindy.

A pak už jsme mohli pozorovat naše preparáty

Moc děkujeme panu Tomáškovi z TFS za zprostředkování exkurze

 

Zařazeno v kategoriích:

Fyzika

Virtuální prohlídka