Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Borytobraní na Pálavě 2024

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

4 fotografie

Podobně jako v loňském roce se i letos vydaly dvě třídy Bigy (SxA, 2. C) společně se 3 vyučujícími dobrovolničit na Pálavu. V CHKO Pálava, konkrétně na jižních stráních nad Pavlovem, jsme pomáhali likvidovat boryt barvířský, invazní rostlinu, která by bez zásahu dobrovolníků mohla postupně vytlačit mnohé vzácné rostliny těchto slunných trávníků. Ke spolupráci nás přizvala p. Mariánková  z ČSOP Onyx, manažerka projektu LIFE South Moravia, jenž má mimo jiné za cíl péči o některé zajímavé lokality. Pálava k nim také patří. 

Strávili jsme pohodový slunečný den užitečnou prací na čerstvém vzduchu a dověděli jsme se i něco nového o CHKO Pálava a Novomlýnských nádržích.

Příští rok se s radostí znovu do projektu zapojíme.

Bližší info na stránkách projektu: https://www.csoponyx.cz/projekt/48/life-southmoravia/ a ve zprávě studenta, který se akce zúčastnil. 

 

 

 

Sběr borytu barvířského

Krásný slunečný den na Pálavě. Okolo vás se nachází překrásné chráněné území kryjící mnoho živočišných a rostlinných druhů. Takový malý div naší krásné České země, řekl bych. Avšak tato rajská zahrada má jednu šmouhu. Je místem, kam vítr zavál boryt, mohutnou, žlutě kvetoucí bylinu s pevným, jakoby gumovým stonkem, která je schopná vyrůst i ze skály. Je poměrně odolná, dobře vzdoruje tamějším podmínkám, velice dobře se šíří, a barvíři z ní dříve vyráběli modré barvivo. Je ale docela velkým problémem, protože spousta malých a chráněných rostlinných cipísků jím je utlačována, a stále hrozí, že některé druhy kvůli borytu můžou uhynout. Avšak to je moment, kdy na scénu můžete vstoupit vy a přidat se k hrdým sběračům borytu. I vy můžete přijít na Pálavu, a nejenže se možná zapotit, ale ještě vidět krásy Pálavy mimo cesty běžně přístupné. Vidět bující přírodu v plném proudu. Dostat přednášku o tamějším kraji a navrch možná dostat padla ze školy! Taková nabídka se vám už možná nikdy nenabídne.

Hynek Mackerle, 2. C

Zařazeno v kategoriích:

Environmentální aktivity
Biologie

Virtuální prohlídka